Početna strana   English  
Pretraga:   
 
 
Pošti dodijeljeno specijalno priznanje INFOFEST-a 2009
04.10.2009.

 
Milan Martinović na svečanom uručenju nagrada
 
Prema odluci Upravnog i Stručnog odbora Festivala informatičkih dostignuća - INFOFEST 2009 Pošti Crne Gore dodijeljeno je specijalno priznanje  za kvalitet projektnog rješenja „Track & Trace“,  kao i za spektar savremenih elektronskih servisa implementiranih u svakodnevno poslovanje. Nagradu je, u ime Pošte Crne Gore, primio izvršni direktor Milan Martinović na završnoj večeri XVI INFOFEST-a.
 
 
 
                   
 
 
 
KOMPANIJSKA PREZENTACIJA "ICT I STANDARDI SVJETSKOG POŠTANSKOG SAVEZA"
 
Pošta Crne Gore se na XVI Festivalu informatičkih dostignuća predstavila na kompanijskom štandu u hotelu "Mogren" i prezentacijom pod nazivom "Pošta Crne Gore kao član globalne poštanske porodice - ICT i standardi Svjetskog poštanskog saveza". Tokom prezentacije, koncipirane kao razgovor predstavnica Pošte, posjetioci su bili u prilici da čuju detaljne informacije o projektima koje je Pošta Crne Gore realizovala u prethodnom periodu, kao i o projektima čija će implementacija biti uskoro završena. Na jednostavan i korisnicima prihvatljiv način prezentirani su:
1. Track & Trace, sistem za elektronsko praćenje pošiljaka u unutrašnjem saobraćaju
2. IPS, sistem za elektronsko praćenje pošiljaka u međunarodnom saobraćaju
3. Elektronska poštanska uputnica
4. Reorganizacija poštanskog broja i uvođenje adresnih kodova 
5. Savremeni poštanski servisi (post express, kurirska služba i telegrafske usluge, posebno usluga SMS + telegram)

 
TRACK & TRACE
Sistem za elektronsko praćenje pošiljaka u unutrašnjem saobraćaju Track & Trace, Pošta Crne Gore pustila je u rad 18. maja 2009. godine. Do sada je evidentirano preko pola milliona pošiljaka.
Track & Trace je informatički alat koji omogućava identifikovanje, lociranje i praćenje pošiljaka u realnom vremenu. Sve pošiljke, prema preporukama Svjetskog poštanskog saveza, imaju bar-kod naljepnice (na adresnoj strani pošiljke). Broj sa bar-kod naljepnice je broj na osnovu kojeg se pošiljke identifikuju i prate, a svi podaci se “slivaju” u centralnu bazu podataka.
Ovaj sistem korisnicima poštanskih usluga omogućava da u svakom trenutku, preko Internet sajta Kompanije, dobiju informaciju o statusu svoje pošiljke. Status pošiljke korisnik može provjeriti na sajtu Pošte Crne Gore (www.postacg.me) jednostavnim ukucavanjem bar-kod-a.
IPS
Od 9. oktobra 2009. godine korisnici Poštinih usluga biće u prilici da provjere status pošiljke i u međunarodnom saobraćaju.
Naime, krajem ovog mjeseca završena je implementaciona misija Svjetskog poštanskog saveza u Pošti Crne Gore čiji je cilj bio realizacija projekta IPS (International Postal System), projekta koji omogućava elektronsko praćenje pošiljki i u međunarodnom saobraćaju.
Završena je prva faza projekta koja se odnosi na automatizaciju procedura slanja i prijema pošiljaka. Do 9. oktobra će biti napravljen  interfece između dvije aplikacije - T&T i IPS i korisnicima će biti na raspolaganju informacija o statusu pošiljke sa svih destinacija.
ADRESNI KOD
Postojeći poštanski broj u Crnoj Gori sastavljen je od pet cifara. S obzirom na državni status Crne Gore, Uputstvo o upotrebi poštanskog broja, koncipirano u vrijeme SFRJ, gubi smisao i ne zadovoljava potrebe savremenog poštanskog poslovanja. Reorganizacija poštanskog koda postala je imperativ.
Projektni tim je analizirao i razvio originalnu metodologiju adresnog koda sa četiri numerička karaktera. Prva cifra predstavlja organizacionu cjelinu, druga dostavno područje u definisanoj cjelini, dok treća i četrvrta cifra jednoznačno određuju segment dostavnog rejona.
Dakle, numerički karakter predstavlja REGIJU koja se sastoji od jedne ili nekoliko opština. Na ovaj način moguće je definisati 9 segmenata teritorije (REGIJA).
Drugi hijerarhijski nivo (po redosljedu drugi numerički karakter) predstavlja DOSTAVNU TERITORIJU. U okviru jedne REGIJE može postojati najviše 9 DOSTAVNIH TERITORIJA.
Treci hijerarhijski nivo (dva numerička karaktera) predstavlja ULICU, DIO ULICE ili GRUPU KUĆA (maksimalno 99 segmenata u okviru jedne DOSTAVNE TERITORIJE).
Sa tako ažuriranom bazom koju će Pošta vezati sa  GIS-om, kompjuterskim sistemom tj. softverom koji sakuplja, skladišti, analizira i kombinuje sve informacije u smislenu, razumljivu sliku, ubrzaće se isporuka, spriječiti gubljenje pošiljki i značajno pojednostaviti prerada i razvrstavanje pošte.
Završetak implementacije projekta Adresni kod planiran je za sredinu naredne, 2010. godine.
ELEKTRONSKA POŠTANSKA UPUTNICA
Pošta Crne Gore će uskoro pustiti u rad novi sistem za uputnički transfer novca. Sistem je koncipiran po najsavremenijim standardima u ovoj oblasti i korisnicima će omogućiti brzu i kvalitetnu uslugu transfera novca kako u zemlji tako i u inostranstvu. Radi se o elektronskoj poštanskoj uputnici (EPU), čijom realizacijom Pošta Crne Gore značajno unaprjeđuje ponudu svojih usluga posebno u međunarodnom saobraćaju otvaranjem mogućnosti transfera novca, kao i plaćanja otkupnih pošiljaka u inostranstvu.
SMS + TELEGRAM
Pošta Crne Gore nedavno je uvela servis koji nam bitno olakšava slanje telegrama.  Za sada je dostupan korisnicima mreže 069.
Servis omogućava brzo i jeftino slanje trelegrama u svakom trenutku i sa bilo kog mjesta, putem mobilnog telefona.
Telegram je moguće poslati SMS-om na broj 9600.

 


[ Arhiva vijesti ]

 
Visit RGB Group presentation