Istorijsko nasljeđe

Istorijsko nasljeđe

Prigodna marka
Tabak
Koverat prvog dana
Prigodna marka
Tabak
Koverat prvog dana
Prigodna marka
Tabak
Koverat prvog dana

Kataloške informacije

Autor:
Đorđije Radević
Štampa:
"Blicdruk" - Sarajevo
Papir:
Tullis Russell
Župčanje:
13 1/4
Broj maraka:
3
Dimenzije:
29.00 X 35.00 mm
Šalt. tabak:
20
Nominala:
0,30; 0,40; 0,50 EUR
Tiraž:
90 000 serija
FDC:
3

Opis

Carska džamija u Plavu

Carska džamija u Plavu jedna je od starijih džamija na teritoriji Crne Gore. Prednji dio je izrađen od drveta sa jednostavnim rezbarijama, tavanica je ukrašena rozetom, dok su vrata izrezbarena u vidu cvjetova. Drveni minaret izdiže se iz krova. Posebnom je čine duborezi i arabeske koje krase unutrašnjost.

Džamija je bila dio šireg kompleksa, tzv. Dizdarevog grada, koji nije sačuvan, ali je ipak opstala i svjedoči o kontinuitetu vjerskog života muslimana u Plavu. Danas je zaštićena kao spomenik kulture.

Pošta Crne Gore u okviru izdanja ,,Istorijsko nasljeđe – Carska džamija u Plavu”, publikuje prigodnu marku i koverat prvog dana.

Dizajnersko rješenje: Đorđije Radević, grafički dizajner iz Podgorice

Manastir Praskvica

Manastir Praskvica se nalazi nedaleko od Sv. Stefana, iznad miločerske plaže. Kompleks Manastira Praskvice sastoji se od dvije crkve, starog i novog konaka i „kulice“, koja je u staro vrijeme bila škola, jedna od prvih na primorju. Crkve su posvećene Sv. Trojici i Sv. Nikoli.

Po predanju, manastir potiče još iz XI vijeka, a propratna legenda kaže da je zetski kralj Vojislav osnovao ovo znamenito zdanje još 1050. godine, na mjestu današnje Crkve Sv. Trojice.

Pošta Crne Gore u okviru izdanja ,,Istorijsko nasljeđe – Manastir Praskvica”, publikuje prigodnu marku i koverat prvog dana.

Dizajnersko rješenje: Đorđije Radević, grafički dizajner iz Podgorice

Crkva Svetog Ivana Krstitelja

Smatra se da je crkva Sv. Ivana Krstitelja u Budvi prvobitno bila sagrađena još u VII vijeku.

Sadašnji izgled potiče sa kraja XVII vijeka. Građevina se sastoji od tri odvojene cjeline: crkve, zvonika i biskupskog dvora. Zvonik dominira kompletnom vedutom starog budvanskog grada.

Do 1828. godine, kada je budvanska biskupija i formalno ukinuta, Crkva Rođenja Sv. Ivana Krstitelja služila je kao katedrala. U njoj se, na posebnom, sjevernom oltaru, čuva znamenita svetinja grada Budve, ikona „Madona in Punta”.
Pošta Crne Gore u okviru izdanja ,,Crkva Svetog Ivana Krstitelja”, publikuje prigodnu marku i koverat prvog dana.

Dizajnersko rješenje: Đorđije Radević, grafički dizajner iz Podgorice