Filatelista Milorad Ćetković o izložbi na Cetinju i crnogorskoj filateliji danas

Filatelista Milorad Ćetković o izložbi na Cetinju i crnogorskoj filateliji danas

Izvor: Media Biro

Nedavno otvorenu Filatelističku izložbu podlovćenskog kraja na Cetinju, prvi crnogorski velemajstor i nekadašnji ministar sporta u Vladi Crne Gore, Božidar Bonja Ivanović, prokomentarisao je kao rijetkim kulturnim događajem koji je oživio zapuštenu, a ujedno i vrlo važnu istorijsku oblast.

“Zahvaljujući filateliji, Cetinje je Crnoj Gori otvorilo vrata svjetske poštanske scene“, napisao je Ivanović, a to nas je dovelo do jednog od autora izložbe, Milorada Miška Ćetkovića, koji je zajedno sa Mihailom Radičevićem i Nenadom Nešom Milanovićem, u galeriji Matice crnogorske izložio mozaik od blizu 600 maraka, dopisnica, razglednica, pisama i mnogobrojnih poštanskih dokumenata.

Moj radni staž filateliste traje oko 57 godina. Filateliju sam počeo da sakupljam davne 1966, a učitelj mi je bio veliki crnogorski filatelista, Vaso Radovanović, koji je živio u Njegoševoj ulici. Imao je filatelističku radnju i on je osnivač prvog filatelističkog društva na Cetinju iz 1931. godine“, ispričao je Ćetković.

Kompletna zbirka jugoslovenskog poštanskog materijala od 1944. do 1991. godine, filatelističko bogatstvo iz 193 države svijeta, i oko 120 hiljada maraka u kolekciji, podaci su koji Miška svrstavaju u red najstrastvenijih filatelista na ovim prostorima. Upravo je izložba u čast 540 godina Prijestonice Cetinje, koju je otvorila predstavnica Pošte Crne Gore i specijalista za filateliju, Aleksandra Perović, bila idealna prilika da tri stara prijatelja predstave zaostavštinu od neprocjenjive vrijednosti.

“Oni su dopunili neke detalje koje nijesam imao. Tu imamo prve crnogorske marke koje su izašle 1. maja 1874. godine, 33 godine poslije engleskog ,,crnog penija“. Bili smo 22. država koja je to uradila u svijetu. Nakon toga, u Bernu potpisujemo Konvencije o slanju pošiljki sa Austrougarskom, Italijom, Francuskom. U periodu mira, od 1879. do 1912, Crna Gora razvija puteve, pošta napreduje, prva poštanska stanica otvara se na Rijeci Crnojevića, a nakon toga na Njegušima“, objasnio je Cetinjanin.

Kada je riječ o materijalnoj vrijednosti marki, Mišo odgovara da je filatelija u tom smislu srozana.
,,Više volim da razmjenjujem, nego da prodajem. Pojedine marke koštaju jedan cenat, a neke na aukciji ,,izađu“ i do 10 hiljada eura. Prva crnogorska serija iz 1874. je skupa“, otkrio je on.

Nažalost, danas u našoj zemlji postoje tri aktivna filatelistička kluba, i to u Podgorici, Herceg Novom i Nikšiću.

,,Sve je to zamrlo. Ima filatelista, ali su toliko neaktivni i postoji neka ljubomora između nas, ko ima više, čija je bolja marka, tako da se uopšte ne možemo ni složiti. Jedini klub koji radi kako treba je u Podgorici. Pokušavam više od 20 godina da aktiviram ugašeni filatelistički klub na Cetinju, ali nema razumijevanja“, zaključio je Ćetković.

Svi zainteresovani, izložbu mogu vidjeti do 31. januara.


Pogledajte kadrove sa izložbe