Funkcionisanje Pošte Ukrajine u ratnim uslovima

Funkcionisanje Pošte Ukrajine u ratnim uslovima

Iako je rat prouzrokovao velike gubitke Pošti Ukrajine i znatno otežao funkcionisanje, zaposleni u Pošti ulažu velike napore da se posao odvija što je najbolje moguće u ovako otežanim okolnostima, kako bi zadovoljili potrebe svih korisnika, ali i pružili humanitarnu pomoć onima kojima je najpotrebnija.

* Pošta Ukrajine је prestala da šalje i da prihvata poštanske pošiljke u i iz Rusije (od 24. februara 2022.) i Bjelorusije (od 25. februara 2022.).

* Kada je riječ o međunarodnim pošiljkama, može se očekivati duže tranzitno vrijeme zbog otežanih veza unutar Ukrajine.

* Pošte u Ukrajini (stalne i mobilne) rade, osim u područjima zahvaćenim ratom. U zavisnosti od situacije, svakodnevno od 3000 do 6000 pošta opslužuje do 17 hiljada lokaliteta. Informacije o otvorenim poštama i njihovom radnom vremenu svakodnevno se ažuriraju na veb stranici  https://offices.ukrposhta.ua.

*Pošta Ukrajine obezbjeđuje kućnu dostavu EMS аrtikala, osim u oblastima zahvaćenim ratom.

Pošta Ukrajine je uvela i posebne usluge kako bi odgovorila na potrebe svojih korisnika:

*preusmjeravanje poštanskih pošiljaka unutar Ukrajine (kupci mogu naručiti ovu uslugu preko kol centra ili preko društvenih mreža Pošte Ukrajine);

* besplatno skladištenje poštanskih pošiljaka koje se ne mogu dostaviti (ukoliko su primaoci napustili svoje domove) u poštanskim objektima;

* specijalna usluga “Paket od kuće” koja omogućava korisnicima da po sniženoj cijeni pošalju lične stvari izbjeglicama u Poljsku, Slovačku, Rumuniju, Moldaviju i Mađarsku;

* dolazna međunarodna preporučena pisma ubacuju se u poštanske sandučiće primaoca bez potpisa (međutim, mali paketi i omoti sa robom i dalje se predaju primaocima u pošti sa potpisom).

Iz Pošte Ukrajine zahvaljuju svim poštanskim operaterima koji su pokazali solidarnost i pružili pomoć u ovim teškim vremenima, ističući da efikasno i predano vrše isporuku pristigle humanitarne pomoći najugroženijima.

Podsjetimo, Pošta Crne Gore se odazvala akciji pomoći Ukrajini kroz nenaplaćivanje provizija za sve transakcije putem MoneyGrama i Ria Money Transfera.