Intervju izvršnog direktora Pošte, dr Božidara Vuksanovića za Portal Analitiku

Intervju izvršnog direktora Pošte, dr Božidara Vuksanovića za Portal Analitiku

Na koji način Pošta funkcioniše u skladu sa mjerama koje je Vlada proglasila? Da li svi zaposleni, kojih ima nešto manje od hiljadu, rade i na koji način se primjenjuju mjere?
Pošta Crne Gore je blagovremeno ispoštovala sve preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. S obzirom na svakodnevni kontakt koji Pošta ima sa velikim brojem građana i s obzirom na broj zaposlenih na nama je velika odgovornost. U Pošti je formirano interno koordinaciono tijelo koje na dnevnom nivou prati preporuke i mjere nadležnih organa i zdravstvenih institucija. Naši zaposleni koji su u direktnom kontaktu sa korisnicima nose propisanu zaštitnu opremu. Posebno smo uložili napor kada je riječ o upoznavanju zaposlenih koliko je važno da u ovoj situaciji poštuju sve mjere opreza kada je riječ o socijalnim kontaktima. Pošta Crne Gore ima dovoljan broj radnika da obezbijedi proces rada u punom kapacitetu.
Koristim ovu priliku da se posebno zahvalim poštarima, dostavljačima i šalterskim službenicima, zaposlenima koji su u direktnom kontaktu sa korisnicima, na angažovanju u ovom, za sve nas, delikatnom trenutku.

Da li su sve jedinice lokalne mreže otvorene?
Poslovnice Pošte Crne Gore su do danas radile u redovnom radnom vremenu. Nakon jučerašnjih preporuka Koordinacionog tijela, radno vrijeme će biti ograničeno prema preporukama. Izuzetak su pošte i šalteri u tržnim centrima, prostoru MUP-a i nekim prostorima lokalnih samouprava koji su zatvoreni. 

Da li se smanjio/povećao obim posla? Kako funkcionišu pošiljke koje dolaze iz inostranstva, a kako unutar Crne Gore?
Obim posla u segmentu dostave je smanjen prvenstveno zbog privremene obustave međunarodnog saobraćaja. Unutrašnji poštanski saobraćaj je redovnog obima i funkcioniše nesmetano. 

Da li u narednom periodu planirate uvođenje novih usluga, elektronskih ili onih vezanih za dostavu?
Pošta već godinama ima razvijene elektronske servise koji, u dobrom dijelu, mogu nadomjestiti odlazak građana u naše poslovnice. U ovom trenutku bilježimo značajan porast broja transakcija kada je riječ o našim elektronskim servisima web račun, web telegram i web shop. Takođe, veliki broj građana se opredjeljuje za telegram i luksuzni telegram s poklonom. Ovi servisi su, posebno u ovom trenutku, izuzetno pogodni jer pružaju mogućnost korisnicima da ostanu doma, a istovremeno ispune svoje građanske i socijalne obaveze. S obzirom na iskustva evropskih poštanskih uprava, u narednom periodu možemo očekivati povećanu potrebu za dostavom proizvoda koje će razne trgovine kupcima ponuditi on-lajn. U ovom smislu, naša usluga Post Express, koja je kreirana da u potpunosti zatvori krug od prodavca do kupca, biće, vjerujemo, spona za mnoge trgovačke lance u narednom periodu.

Da li se isplata penzija na kućnu adresu (preko poštara) odnosi na penzionere koji ih primaju preko pošte ili uključuje i one koji ih primaju preko banke?
Isplata penzijskih i invalidskih primanja na adresi stanovanja odnosi se samo na korisnike Pošte Crne Gore, odnosno na građane koji su za isplatu ovih primanja odabrali Poštu Crne Gore.

Da li slanje (transfer) novca preko pošte, unutar Crne Gore i u inostranstvu, funkcioniše nesmetano?
Elektronski transferi novca i na teritoriji Crne Gore i u međunarodnom saobraćaju funkcionišu redovno.

Kako, u ovim vanrednim okolnostima, funkcionišu pošte u zemljama okruženja? 
Sve poštanske uprave, naravno, prate preporuke nadležnih organa i uvode mjere koje imaju za cilj obezbjeđenje sigurnosti i zaposlenih i korisnika. U svim poštama uvedene su slične mjere opreza, a u zemljama gdje situacija nalaže kapaciteti dostave preusmjereni su i na funkcije dostave namirnica i ljekova. 

Da li je Pošta Crne Gore, kao društveno odgovorna kompanija, uplatila donaciju Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti?
Da, Pošta Crne Gore je uplatila 10 000 EUR Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.

Da li Pošta može da prihvati i neke nove uloge, neke nove usluge?
Pošta Crne Gore je, kako smo i naglašavali nekoliko puta, spremna da sve svoje resurse stavi na raspolaganje Nacionalnom koordinacionom tijelu, odnosno odlukama koje ovo Tijelo bude donosilo u cilju spječavanja širenja zaraze korona virusom. Kompanija ima najrazuđeniju poslovnu mrežu u Crnoj Gori. Svi naši kapaciteti biće u službi građana. Nemamo dilema kada je riječ o našem opredjeljenju da učinimo sve kako bismo iz trenutne epidemiološke situacije izašli sa što manje posljedica.