Izvršni direktor Pošte Crne Gore za “Glasnik” Privredne komore

Izvršni direktor Pošte Crne Gore za “Glasnik” Privredne komore

Elektronska fiskalizacija donijeće dugoročne benefite crnogorskoj ekonomiji

Glasnik: Stupio je na snagu novi Zakon o fiskalizaciji u prometu roba i usluga. Kako komentarišete značaj ovog zakona? Da li, prema Vašem mišljenju, Zakon predstavlja značajan iskorak u digitalizaciji državne uprave te da li novine koje propisuje, po Vašem sudu predstavljaju opterećenje za privredu?

B. Vuksanović: Rješenja koja nudi Zakon o fiskalizaciji u prometu roba i usluga su standardi prepoznati i implementirani u mnogim zemljama.

Kontrola zakonitosti tokova novca, uloga koju će imati u suzbijanju sive ekonomije i sankcionisanju nelojalne konkurencije ga čine izuzetno značajnim za svakog urednog poreskog obveznika na crnogorskom tržištu.
Imam izuzetno pozitivan stav prema ovom zakonskom rješenju i ubjeđenje da će donijeti dugoročne benefite ukupnoj ekonomiji.

Glasnik: Da bi se otpočelo sa elektronskom fiskalizacijom, obveznik je dužan da obezbijedi elektronski sertifikat. Pošta Crne Gore je jedna od kompanija koja je ovlašćena da izdaje elektronske sertifikate. Recite nam više o tome. Koliko privrednika je do sada od Pošte zatražilo ovaj sertifikat i kakve je uslove potrebno ispuniti?

B. Vuksanović: Pošta Crne Gore, saglasno Zakonu o elektronskim uslugama iz 2010. godine i Zakonu o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu iz 2017. godine, pruža usluge izdavanja digitalnih certifikata.

U okviru Pošte Crne Gore za potrebe usluge certifikovanja uspostavljeno je certifikaciono tijelo, koje izdaje kvalifikovane certifikate fizičkim i pravnim licima. Certifikaciono tijelo (PoštaCG-CA) izdaje razne tipove digitalnih certifikata: kvalifikovani certifikat za kvalifikovani elektronski potpis izdat na kriptografskom tokenu, kvalifikovani certifikat za napredni elektronski potpis, kvalifikovani certifikat za kvalifikovani elektronski pečat izdat na kriptografskom tokenu, kvalifikovani certifikat za napredni elektronski pečat, kvalifikovani certifikat za povjerljivost izdat na kriptografskom tokenu, kvalifikovani certifikat za povjerljivost i druge tipove certifikata.

U ovom trenutku, sasvim očekivano, posebno su aktuelni napredni elektronski pečat za fiskalizaciju za gotovinsko plaćanje i napredni elektronski potpis za fiskalizaciju za bezgotovinsko plaćanje.

Od skora imamo konkurenciju kada je riječ o izdavanju digitalnih certifikata. Međutim, deset godina smo lider u pružanju ove vrste usluga, sigurni smo da će tako i ostati. Brend i desetine hiljada pravnih lica kojima smo izdali digitalni certifikat su preporuke kojima nije lako konkurisati. U krajnjem, konkurencija je poželjna jer nas inspiriše na kvalitativne pomake.

Glasnik: Vaša kompanija je razvila platformu za elektronsku fiskalizaciju poslovanja. O čemu je riječ i zašto mislite da je ona dobro rješenje za crnogorske privrednike.

B. Vuksanović: Pošta Crne Gore je, u saradnji sa svojim partnerima, tržištu ponudila softversko rješenje koje privrednim subjektima omogućava jednostavno ispunjenje obaveze fiskalizacije gotovinskih i bezgotovinskih računa. Mislim da smo ponudili jedno od najkompletnijih i najpovoljnih rješenja na tržištu namijenjeno svim vrstama djelatnosti.

Kada smo pripremali ovaj projekat bili smo svjesni svojih prednosti, odnosno činjenice da smo brend i lider u pružanju usluge digitalnih certifikata, da kroz ovaj segment imamo već veliki broj potencijalnih korisnika, te da nam naši fizički resursi omogućavaju da dopremo do svakog klijenta na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Smatram da je uslugom PostFiskal Pošta Crne Gore na dobar način podržala privrednike. Jednostavnost, povoljne cijene, mogućnost da sve završe na jednom mjestu, naša podrška u smislu sugestija i tehničkih savjeta čini je, prije svega, podrškom privrednim subjektima. Pošta Crne Gore, kao kompanija koja je dio svakodnevnog funkcionisanja građana, kompanija i institucija, mora biti uključena i biti jedan od faktora društvenog razvoja. Mnogi su tržištu ponudili slična rješanja, ali Pošta, zahvaljujući svojim resursima i mreži, može ih ponuditi svima u Crnoj Gori pod istim uslovima, nevažno da li je privredni subjekat u ruralnoj oblasti ili centru Podgorice.

Ovo je važna vrijednost koja nas razlikuje.

Uvažavajući zdravstveni trenutak u zemlji, uslugu smo kreirali na način da korisnik ne mora dolaziti u poštu da bi predao ili preuzeo dokumentaciju. Kombinacijom elektronskog slanja potrebnih dokumenta i naše dostavne mreže omogućili smo komfor da nije potrebno čak ni izaći iz kancelarije ili stana, a moguće je postati korisnik Post Fiskal usluge, odnosno ispuniti obaveze koje nameće Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Glasnik: Kakvo je interesovanje privrede za Vašu platformu? Da li nudite određene pogodnosti privrednicima koji se odluče za nju?

B. Vuksanović: Interesovanje je veliko. S obzirom da planirana marketinška kampanja nije ni počela u pravom smislu, interesovanje je iznad naših očekivanja. Vjerujem da naša dostupnost u svakoj opštini, blizina korisnicima, činjenica da predstavljamo svakodnevicu u životu građana, mogućnost da im dostavimo sve što je potrebno za fiskalizaciju čine svoje.

Dobro je da smo svjesni tržišta, narastajuće konkurencije, promijenjenih korisničkih potreba. Nova promišljanja usluga i proizvoda i brži odgovori na izazove, uz tradicionalno povjerenje korisnika i resurse koje imamo, uvjeren sam, Pošti garantuju vodeću poziciju ne samo u segmentu poštanskih usluga.

Glasnik: Kako navodite na sajtu, Pošta Crne Gore godinama unazad implementira servise namijenjene savremenom, informatički pismenom korisniku. Približite nam digitalne servise koje pružate korisnicima.

B. Vuksanović: Web servisi su postali prepoznatljivi dio Poštine ponude. Čitav set elektronskih usluga je na raspolaganju posjetiocima Poštinog portala. Osim pomenutog digitalnog certifikata, aktuelne usluge PostFiskal, dostupni su i web račun, mogućnost onlajn plaćanja računa, web telegram, elektronska porudžba telegrama, luksuznih telegrama i poklona, web shop – onlajn trgovina prvenstveno filatelističkih proizvoda i drugi. Iskoristiću priliku da pomenem takođe novi servis ER pismo koji omogućava slanje i prijem preporučene registrovane pošte elektronskim putem. Riječ je, dakle, o elektronskoj preporučenoj pošiljci s povratnicom. Vjerujem da je ovo servis pred kojim je budućnost.

Broj korisnika Poštinih digitalnih servisa raste svakodnevno, posebno s obzirom na epidemiološku situaciju.

Glasnik: Kako se kovid kriza odrazila na poslovanje Pošte Crne Gore?

B. Vuksanović: Prethodna i tekuća godina nijesu vrijeme u kojem presuđuju planovi pisani za redovne okolnosti. Neophodna je bila sposobnost brze reakcije, uštede gdje god je moguće, ulaganja u pravom smjeru, inovativnost, osluškivanje korisnika, stvaranje partnerstava i, prije svega, posvećenost zaposlenih i u okolnostima Covid 19, kao i povjerenja klijenata. Samo oni koji su brzo reagovali i Covid okolnosti shvatili kao izazov uspjeli su “pobijediti”.
Mi smo uložili napor i zadovoljni smo. Ostvarili smo višestruko bolji rezultat nego što je Pošta ostvarivala godinama unazad, bolji nego što smo predvidjeli krajem prošle godine, izmirili smo sve obaveze prema zaposlenima, dobavljačima i Državi, na Bijeloj smo listi poreskih obveznika. Uz sve ovo, imamo finansijski dobru osnovu za naredne projekte i unapređenja. Prema mom mišljenju, ovakve rezultate nepotrebno je dodatno komentarisati.