NAJLJEPŠIM PISMOM DO VRIJEDNE NAGRADE

NAJLJEPŠIM PISMOM DO VRIJEDNE NAGRADE

Pošta Crne Gore i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i ove godine organizuju Takmičenje za najljepše pismo za djecu od 9 do 15 godina.

Tema ovogodišnjeg Takmičenja je „Napiši pismo donosiocima odluka i objasni im šta bi trebalo da preduzmu povodom klimatske krize”.

Pisma je potrebno poslati do 15. aprila 2022. godine na adresu:
Pošta Crne Gore
„Za literarni konkurs“
Ulica slobode br. 1
81000 Podgorica

Pristigle radove rangiraće Komisija Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Autore najuspješnijih radova Pošta Crne Gore nagrađuje vrijednim nagradama.

Cilj, pravila i organizacija Takmičenja za najljepše pismo 2022.

Tema: Napiši pismo donosiocima odluka i objasni im šta bi trebalo da preduzmu povodom klimatske krize

Takmičenje za najljepše pismo segment je Međunarodnog takmičenja koje realizuje Svjetski poštanski savez. Svake godine za najljepše pismo takmiče se djeca iz cijelog svijeta. Najljepše pismo na državnom nivou Pošta Crne Gore prosleđuje Svjetskom poštanskom savezu.

Pravo učešća na Takmičenju za najljepše pismo imaju učenici osnovnih škola, djeca od 9 do 15 godina. Sastav treba biti u formi pisma, odnosno sadržati sve elemente pisma (adresu primaoca, oslovljavanje, sadržaj, pozdrav, adresu pošiljaoca, potpis pošiljaoca).

Prema pravilima Svjetskog poštanskog saveza, sastav mora biti neobjavljivan, autor pisma mora se pridržavati teme, a pismo treba da sadrži do 800 riječi. Rad može sadržati i ilustraciju.

Učesnici su obavezni da uz pismo dostave i lične podatke: ime i prezime, datum rođenja, adresu stanovanja, naziv i adresu škole, ime predmetnog nastavnika, razred koji pohađaju i broj riječi u pismu. Uz ručno napisan rad, poželjno je dostaviti i tekst otkucan na računaru.

Takmičenje će biti završeno 15.4.2022. godine, do kada bi sve osnovne škole u Crnoj Gori trebalo da dostave Pošti najbolje radove, i to na adresu:

Pošta Crne Gore

Za literarni konkurs

Ulica slobode br. 1

81000 Podgorica

Cilj Takmičenja za najljepše pismo jeste razvijanje literarnih vještina, ljubavi prema pisanju, te širenje međunarodnog prijateljstva, što je jedna od važnih misija Svjetskog poštanskog saveza. Takmičenjem za najljepše pismo nastoji se promovisati pisana komunikacija i približiti važnost uloge poštanskih usluga u današnjem društvu.

Organizacija Takmičenja i izbor radova

1. Pošta Crne Gore, kao članica Svjetskog poštanskog saveza, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta organizuje Takmičenje za najljepši sastav u formi pisma na temu koju određuje Svjetski poštanski savez.


2. Konkurs obuhvata sve osnovne škole u Crnoj Gori.


3. Škole vrše predizbor radova i do 15.4.2022. godine šalju ih na adresu: Pošta Crne Gore, s naznakom  „Za literarni konkurs”, Ulica slobode br. 1   81000 Podgorica.

4. Najbolje radove iz svih škola pregledaće Komisija Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta. Komisija će odabrati četiri najbolja rada na državnom nivou i izdvojiti još šest posebno zanimljivih i kreativnih radova koji će dobiti posebnu Pohvalu.  


5. Najbolje pismo Pošta Crne Gore će prevesti na engleski jezik i proslijediti Svjetskom poštanskom savezu na Međunarodno takmičenje za najljepše pismo do 5. maja 2022. godine.


6. Međunarodni biro Svjetskog poštanskog saveza formiraće žiri za procjenu svih prispjelih pisama (po jedno pismo iz svake zemlje članice Saveza poslato od strane nacionalnog poštanskog operatora). Stručni žiri će izabrati tri najbolja rada i izdvojiti sastave koji zaslužuju specijalno pominjanje.

NAGRADE: Pošta Crne Gore obezbjeđuje nagrade za pobjednike na državnom nivou i to: autor najboljeg pisma dobiće električni trotinet, učenik čije pismo osvoji drugo mjesto biće nagrađen pametnim satom i autor trećerangiranog rada osvojiće elektronski čitač knjiga. Tradicionalno, učenika čiji rad zavrijedi specijalno priznanje Pošta nagrađuje biciklom.

Međunarodni žiri koji formira Svjetski poštanski savez procijeniće sva pristigla pisma. Žiri će odabrati tri najbolja rada čiji će autori osvojiti zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju. Svjetski poštanski savez će, takođe, odabrati i radove koji zaslužuju specijalno priznanje.