Održana svečanost povodom Svjetskog dana pošte – uručene nagrade najuspješnijim učesnicima Takmičenja za najljepše pismo

Održana svečanost povodom Svjetskog dana pošte – uručene nagrade najuspješnijim učesnicima Takmičenja za najljepše pismo

Svečanost povodom Svjetskog dana pošte održana je sinoć u hotelu Hilton u Podgorici. Tradicionalno, Pošta Crne Gore tokom svečanosti dodjeljuje nagrade najuspješnijim autorima Takmičenja za najljepše pismo godinama organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, a pod pokroviteljstvom Svjetskog poštanskog saveza.

Podsjetivši da se Svjetski dan pošte slavi u znak sjećanja na 9. oktobar 1874. godine kada je u Bernu formiran Svjetski poštanski savez, izvršni direktor Pošte Crne Gore Božidar Vuksanović je kazao da ove godine Svjetski dan pošte slavimo u posebnim okolnostima, pod motom Više od pošte.

“Zaista, poštanska mreža je prethodnih mjeseci, koje je nažalost obilježila epidemija Covid 19, bila više od pošte. Vanredne okolnosti u kojima se našao čitav svijet, još jednom su nas podsjetile na važnost i snagu poštanskog sistema, na nezamjenjivost moćne fizičke mreže i moć koju ona ima u kombinaciji sa digitalnim načinima komunikacije. Naše kolege širom svijeta bile su neophodna spona između vlada, privrede i građana, bez prekida dostavlaljale su hranu, ljekove, penzije, socijalna primanja, razne vrste porudžbi. Moćni globalni poštanski sistem, koji ima preko 650 000 poslovnica i gotovo 5 i po miliona zaposlenih, još jednom je pokazao svoju snagu i u vanrednim okolnostima”, istakao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, i Pošta Crne Gore zaslužila je ovakvo određenje.
“Svi naši resursi, 157 poslovnica, gotovo 1000 zaposlenih, bili su bezrezervno i neprekidno u službi građana od početka epidemije. Ne bez razloga, koristimo svaku priliku da istaknemo profesionalnost i posvećenost naših zaposlenih, posebno onih koji su u neposrednom svakodnevnom kontaktu sa građanima”, istakao je Vuksnaović.

On je kazao da je Pošta danas jedan od najznačajnijih privrednih subjekata u zemlji, u potpunosti posvećena dostizanju visokog kvaliteta u pružanju svojih usluga i stvaranju savremenih servisa koji odgovaraju na zahtjeve današnjih korisnika.

Ipak, naglasio je Vuksanović, i pored razvoja novih servisa, tradicionalno pismo će uvijek biti simbol pošte.
“Zbog toga ovaj važan dan proslavljamo i dodjelom nagrada učenicima koji su napisali najbolja pisma i učestvovali na našem takmičenju. Posebno želim da se zahvalim Ministarstvu prosvjete na izuzetnoj saradnji i podršci u realizaciji ovog projekta iz segmenta društveno-odgovornog poslovanja. Najuspješnijim autorima čestitam i zahvaljujem na poučnim i lijepim perspektivama o svijetu u kojem živimo”, naveo je.

U ime Ministarstva prosvjete prisutima se obratila direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Arijana Vučinić-Nikolić, koja je pohvalila tradicionalno dobru saradnju sa Poštom.
“Već petnaest godina se realizuje ovaj konkurs i sve veći broj radova pristiže. Ono što je bitno jeste da smo imali 261 rad ove godine, a to je bitno zato što se konkurs održavao u jednom potpuno drugačijem svijetu nego što smo navikli , djeca su bila kući a škole nijesu radile, i pored toga, djeca su prepoznala značaj ovog projekta. Želim da vam kažem da je kreativnost, literalna pismenost sve ono što ovo takmičenje nosi sa sobom”, istakla je ona.

Komisija Ministarstva prosvjete prvo mjesto je dodijelila Matiji Miliću iz podgoričke škole ”Pavle Rovinski”, dok je drugo mjesto pripalo učenici OŠ ”Jugoslavija” iz Bara Mini Karadžić. Treću nagradu osvojilo je pismo Mine Caušević, učenice OŠ “Vuko Jovović” iz Danilovgrada, a Katarina Peković iz podgoričke škole “Pavle Rovinski” osvojila je specijalnu nagradu. Pošta Crne Gore nagradila je najuspješnije autore: laptopom, fotoaparatom, mobilnim telefonom i muzičkom linijom.
Još pet učenika je, prema procjeni Komisije Ministarstva, zavrijedilo posebne pohvale zbog kvaliteta svojih pisama. Pohvaljeni su radovi: Nikole Kovača, učenika OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” iz Kotora, Vasila Musića, učenika OŠ “Vladislav Sl. Ribnikar” iz Bijelog Polja, Danijela Gospića, učenika OŠ “Drago Milović” iz Tivta, Ildorine Ljekperić, učenice OŠ “Đerđ Kastrioti Skenderbeg” iz Bara i Itane Vučinić, učenice podgoričke škole “Štampar Makarije”.