Pošta Srbije organizovala svečanost povodom izdanja marke Njegošu u čast

Pošta Srbije organizovala svečanost povodom izdanja marke Njegošu u čast

Prigodno izdanje poštanskih maraka „210  godina od rođenja Petra II Petrovića NJegoša” danas je svečano predstavila Pošta Srbije. Na događaju u Udruženju književnika Srbije, o motivima i značaju filatelističkog izdanja, saradnji, planovima i zajedničkim projektima Pošte Srbije i Pošte Crne Gore, govorili su Dragan Tufegdžić, izvršni direktor Pošte Crne Gore, Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, i Miloš Janković, predsjednik Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije.

Dragan Tufegdžić, izvršni direktor Pošte Crne Gore, rekao je “Lik i djelo Njegoša, čija je književna, filozofska i državnička misao bezgranična, bezvremenska i vanvremenska, posebno su značajni za Crnu Goru i Srbiju”. Čestitao je Pošti Srbije na “izboru prelijepog motiva koji objedinjuje velikog Njegoša i Petra Lubardu, čime je kulturno blago – portret Njegoša Petra Lubarde iz privatne kolekcije, predstavljeno javnosti”.

-Pošta Srbije i Pošta Crne Gore su poslije dužeg niza godina stagnacije u odnosima krenule sa lijepom prijateljskom i partnerskom saradnjom, zaključio je.

„Negujući bratske i susedske odnose naših zemalja, i Njegošu u čast, novi uspon u našim odnosima obeležavamo na prigodan i simboličan način izuzetno važnim filatelističkim projektom, koji će, verujemo, izvršiti snažan uticaj na našu kulturnu razmenu i saradnju. Sa kolegama iz Pošte Crne Gore, u prilici smo da objavimo još bliže partnerstvo, što smo nedavno formalizovali potpisivanjem Protokola o poslovnoj saradnji koji predviđa poslovno-tehničku saradnju razmenom najboljih praksi, stručnih znanja i normativnih rešenja, kao i razvoj zajedničkih projekata, novih poslovnih rešenja i usluga visokog kvaliteta”, rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Zoran Đorđević je zatim  Draganu Tufegdžiću uručio poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka.

Prigodna poštanska marka izdanja „210 godina od rođenja Petra II Petrovića NJegoša” nosi eksluzivan motiv – Portret Njegoša Petra Lubarde, ulje na platnu, četrdesete godine 20. vijeka, dimenzija 96 x 80 cm, iz privatne kolekcije. Motiv na vinjetama i koverti je Njegošev mauzolej na Lovćenu izgrađen po nacrtu Ivana Meštrovića, rad Miroslava Nikolića. Grafička realizacija izdanja djelo je Nadežde Skočajić, kreatorke maraka Pošte Srbije, dok je stručnu saradnju obezbijedilo Udruženje književnika Srbije.

Otpočinjanje praktične implementacije Protokola o poslovnoj saradnji koji su krajem decembra u Podgorici zaključile Pošta Crne Gore i Pošta Srbije, tema je i aktuelne zvanične posjete predsjednika Odbora direktora Pošte Crne Gore Igora Bulatovića  i izvršnog direktora Dragana Tufegdžića Pošti Srbije.