POŠTANSKA MREŽA OTVORENA ZA SVE

POŠTANSKA MREŽA OTVORENA ZA SVE

 Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Pošta Crne Gore organizovale su 31.5.2022. i 1.6.2022. godine radionicu, u skladu sa Akcionim planom Strategije razvoja poštanske djelatnosti u Crnoj Gori za 2021–2022. godinu, a koji podrazumijeva  jačanje poštanskog tržišta u Crnoj Gori kroz podsticanje konkurencije i pristup mreži javnog poštanskog operatora.  Cilj ove radionice jeste da se ostali poštanski operatori informišu o mogućnostima i uslovima pristupa poštanskoj mreži univerzalnog poštanskog operatora, kao i o tehničkim, finansijskim i drugim bitnim aspektima pristupa poštanskoj mreži Pošte Crne Gore.  

Pristup poštanskoj mreži univerzalnog poštanskog operatora omogućava da ostali poštanski operatori, koji ispune zakonske uslove, imaju mogućnost da od Agencije dobiju licencu za obavljanje dijela  univerzalne poštanske usluge ili na dijelu teritorije Crne Gore. Takođe, pod pristupom poštanskoj mreži podrazumijava se i omogućavanje drugim poštanskim operatorima iz oblasti univerzalne poštanske usluge da pošiljke koje su primljene u njihovoj poštanskoj mreži distribuiraju i uručuju putem poštanske mreže Pošte.

 Ispred Pošte Crne Gore dio ove radionice su bile Slađana Vujović, viši saradnik izvršnog direktora za poštansko poslovanje, kvalitet i međunarodnu saradnju, Biljana Jakić, rukovodilac za odnose sa regulatorom, državnim i međunarodnim organima, i Maja Otašević, koordinator prodaje, koja je pripremila i prezentovala propise za pristup mreži Pošte. Na radionici su dati odgovori prisutnima po pitanju ove teme.

Podsjetimo, Pošta Crne Gore posjeduje posebnu licencu, a time i pravo i obavezu da do 2027. godine pruža cjelokupnu univerzalnu poštansku uslugu na cijeloj teritoriji Crne Gore, te stoga i ima zvanje univerzalni poštanski operator.