Profit Pošte u 2020. veći od zbirnog profita u prethodne tri godine

Profit Pošte u 2020. veći od zbirnog profita u prethodne tri godine

Datum objave: 20.12.2020. godine

U kriznoj, 2020. godini, Pošta Crne Gore je uspjela da ostvari profit koji je veći od zbirnog profita od prethodne tri godine zajedno. Menadžment Pošte, kako je kazao direktor Božidar Vuksanović u razgovoru za medije, nije podlegao iskušenju da pravi kampanju nemoći, već je pandemiju shvatio kao izazov kome se treba prilagoditi.
Naglasivši da Pošta Crne Gore radi na tržišnim principima, bez donacija iz budžeta, Vuksanović je dodao da je to preduzeće u godini na zalasku imalo niz stvari  kojima treba da se ponosi. Uprkos izazovnoj godini, Pošta je uspjela da svim radnicima obezbijedi redovne plate, kao i da nema nikakva dugovanja prema dobavljačima, Poreskoj upravi i Državi, čime je zavrijedila mjesto na Bijeloj listi Poreske uprave.
“Uspjeli smo da na kraju naše poslovanje bude zaista dobro za ove okolnosti. Mogu reći da je čak iznenađujuće, u smislu samog rezultata, da smo mi u ovim okolnostima uspjeli da napravimo bolji rezultat i bolji profit od prethodne tri godine zajedno”, istakao je Vuksanović.Ovakav uspjeh je posljedica, smatra Vuksanović, prije svega domaćinskog, profesionalnog i kreaitvnog odnosa u smislu novih ideja i inovacija. Pošta se uspješno prilagodila novim okolnostima, prevashodno kada je u pitaju međunarodni poštanski saobraćaj. Međunarodni avio-saobraćaj je bio blokiran, ali su iznašli druge načine da se saobraćaj redovno odvija. 
“Naravno, i tome smo doskočili i našli smo način da, uz regionalanu saradnju, drusmskim saobraćajem napravimo relacije sa svim zemljama u okruženju, i na taj način razmijenimo pošiljke, poručio je Vuksanović.
Ljudski kadar i nove usluge, kako je naglasio, od krucijalnog su značaja kada je u pitanju poslovanje. Vuksanović je iskoristio priliku da se oda priznanje svim zaposlenima, posebno prema onima koji su u neposrednoj proizvodnji – poštarima, šaleterskim radnicima i dostavljačima koji su, u jeku pandemije, cijelo vrijeme bili u kontaktu sa kranjim korisnicima. Upravo iz tog razloga, Pošta je poseban akcenat stavila na uvođenje Edukativnog centra za njihove službenike.
“Time ćemo omogućiti da se uvede kavlitetna standarnizacija, kako bi naša usluga i proizvod bili jednaki kada je u pitanju bilo koji dio Crne Gore. Situacija se iz dana u dan analitički prati, posebno pratimo potrebu naših korisnika, i mi treba da vidimo koje su to potrebe u određenim okolnostima i kako odgovoriti njima. “, poručio je direktor Pošte.  
Kako je pojasnio, u fokusu nije bio samo odnos prema građanima, već i prema privrednim subjektima. “Pošta je vrlo bitan privredni subjekt koji predstavlja kavalitetan link između države i privrede ali i građana i privrede. Samo u tom trouglu iznalaze se prava rješenja koja će svima biti od koristi”, ocijenio je Vuksanović. 
“Omogućili smo dostavu na kućne adrese za određene prehrambene proizvode, pritom obezbijedivši našim dostavljačima terminale, preko kojih korisnici mogu da plaćaju kreditnim karticama. Sve u svemu, građanima smo omogućili da pređu preko ove pandemije na mnogo bezbolniji i relaksiraniji način”, rekao je direktor Pošte.
U saradnji sa renomiranim partnerima se unaprijedio već postojeći proces digitalizacije, a definisale su se i nove usluge.”Od marta mjeseca do danas smo otvorili osam novih poslovnica u okvirima raznih trgovačkih centara, što se pokazalo efikasnim, budući da je frekfencija na zavidnom nivou”, dodao je on.
Vuksanović se osvrnuo i na Zakon o fiskalizaciji, koji će početi da se impelementira od 1. januara. 
Kazao je da se Pošta, kao ozbiljan partner, već pripremila, te da će  uskoro ponuditi rješenje za fiskalizaciju privrednim subjektima, posebno onima koji su već do sada koristili usluge Pošte, odnosno neki od digitalnih certifikata koje Pošta izdaje.On je podsjetio i na sporazum koji je Pošta sredinom godine potpisala sa Ministarstvom kulture i Narodnim muzejem Crne Gore. 
“U planu je da napravimo Poštanski muzej koji zaslužuje pažnju kao ponuda kako u muzejskom tako i u turističkom smislu. Formirali bismo i Filatelističku koloniju koja bi svake godine bila organizovana na Cetinju i u Kotoru gdje bi se naša kulturna i filatelisticka baština mogla prezentovati”, poručio je prvi čovjek Pošte Crne Gore.