Publikovano izdanje maraka Istorijsko nasljeđe 2023

Publikovano izdanje maraka Istorijsko nasljeđe 2023

Pošta Crne Gore publikovala je danas prigodno izdanje maraka Istorijsko nasljeđe. Marke ovog izdanja: Đevojački institut na Cetinju, Kraljica Milena Petrović Njegoš i Polimski muzej puštene su danas u promet u pošti 81250 Cetinje.

Izdanje Istorijsko nasljeđe sadrži i tri Koverte prvog dana. Dizajnersko rješenje izdanja potpisuju Ivana Kadić i Romana Pehar.

U tekstu na Koverti prvog dana navedeno je da je Đevojački institut carice Marije, prva ženska srednjoškolska ustanova u Crnoj Gori, osnovan 1869. godine, zahvaljujući pomoći ruske carice čije ime je nosio. U njemu su se školovale djevojke pretežno iz imućnih i uglednih crnogorskih porodica i iz inostranstva. Za prvu upraviteljicu Instituta, ruska carica je postavila Nadeždu Petrovnu Pacević, nastavnicu ženske gimnazije iz Petrograda. Đevojački institut na Cetinju, kao jedan od najuglednijih ženskih srednjoškolskih učilišta kod Južnih Slovena, imao je ogroman značaj za razvoj obrazovanja u Crnoj Gori. Pošta Crne Gore, u okviru izdanja  Istorijsko nasljeđe   Đevojački institut na Cetinju, publikuje prigodnu marku i koverat prvog dana. Dizajnersko rješenje: Ivana Kadić, grafička dizajnerka iz Podgorice

Knjeginja, a kasnije kraljica Milena Petrović Njegoš, rođena Vukotić, bila je supruga Nikole I, vladara Crne Gore. Rođena je na Čevu 1847. godine. Milena se udala za mladog  knjaza Nikolu 1860. i bila je knjeginja do 1910. godine, kada je postala kraljica. Isticala se humanitarnim radom i dobročinstvima prema podanicima. Kraljevski par Nikola i Milena imali su dvanaestoro djece, devet kćerki i tri sina. Nakon Nikoline smrti u emigraciji 1921. godine na Kap d’ Antibu, Milena je do svoje smrti bila namjesnica kraljevske vlasti (1921–1923). Pošta Crne Gore, u okviru izdanja Istorijsko nasljeđe  Kraljica Milena Petrović Njegoš, publikuje prigodnu marku i koverat prvog dana. Dizajnersko rješenje: Romana Pehar, slikarka iz Kotora.

Polimski muzej u Beranama osnovan je 1955. godine. U njemu je sačuvano bogato kulturno nasljeđe prostora Gornjeg Polimlja, koje otkriva kako je izgledao život u Polimlju od praistorije do današnjih dana. Na osnovu predmeta kojima raspolaže, Polimski muzej teži da prikaže istoriju Gornjeg Polimlja – hronološki, teritorijalno i tematski. Preko 10.000 muzejskih predmeta podijeljeno je u više posebnih zbirki: arheološku, etnografsku, istorijsku, umjetničku, numizmatičku, heraldičku, lapidarnu, prirodnjačku, zbirku fotografija i zbirku pečata. Pošta Crne Gore, u okviru izdanja Istorijsko nasljeđe Polimski muzej , publikuje prigodnu marku i koverat prvog dana. Dizajnersko rješenje: Ivana Kadić, grafička dizajnerka iz Podgorice