Selo Godinje na poštanskoj marki

Selo Godinje na poštanskoj marki

Pošta Crne Gore juče je u okviru izdanja Turizam publikovala poštansku marku “Selo Godinje”. Autor idejnog rješenja je Mia Bulatović.

Selo Godinje u oblasti Crmnice predstavlja jedinstvenu ruralnu cjelinu. Predanje govori da je knez Jovan Vladimir volio da boravi u ovom kraju jer mu je godilo, pa je tako naselje i dobilo ime.

Istorijski izvori pominju Godinje polovinom XIII vijeka kao svojinu manastira Vranjina. O ljepoti sela govori i činjenica da su Balšići krajem XIV vijeka tu sagradili ljetnjikovac u kojem su često boravili.

Najstarije jezgro sela posjeduje prepoznatljiv graditeljski kod. Obrazuju ga tri zaseoka – Lekovići, Perazići i Nikači, sa ujednačenom arhitektonskom fizionomijom zbijenog tipa. Kamene kuće pripijene uz ljuti krš, jedna uz drugu, sa velikim brojem manjih prozora, voltovima, terasama i povezane podrumima – konobama, bile su uporišta odbrane i osnov egzistencije.

Prirodno okruženje i blaga klima uslovili su da su se Godinjani odavnina bavili vinogradarstvom i proizvodili čuveno vino, a ta tradicija je očuvana do danas.

Pošta Crne Gore u okviru izdanja „Turizam – Selo Godinje“ publikuje prigodnu marku, maksimum kartu i koverat prvog dana.