U Podgorici održan PostEurop Retail forum

U Podgorici održan PostEurop Retail forum

Najbolje prakse i inovativni iskoraci poštanskih uprava, članica PostEurop-a, razmijenjeni su tokom dvodnevnog PostEurop Foruma „Poštanska mreža-sadašnji trendovi i prilagođavanje promjenama“.

Josip Đurašković, izvršni direktor Pošte Crne Gore, rekao je na otvaranju Foruma da ga raduje što su ovog puta Podgorica i Crna Gora odabrani da budu mjesto za razgovor o poštanskim temama.

-Vjerujem da će PostEurop Retail Forum koji danas počinje svojim stručnim sadržajem biti od izuzetne koristi svim učesnicima. Energija koju nosi razmjena najboljih praksi, znanja i ideja uvijek je pokretačka. Siguran sam da ćemo energiju dobre komunikacije i korisnih saznanja ovog Foruma uskoro vidjeti kao rezultat unapređenja poslovnih procesa u našim poštanskim upravama, kazao je Đurašković istakavši da Pošta Crne Gore, kao i druge članice PostEurop-a, dijeli viziju neophodnosti čvrstog povezivanja poštanskog sistema, održivog razvoja i potrebu kontunuiranog modifikovanja poštanskih usluga, njihovog prilagođavanja korisniku.

Tokom dvodnevnog Foruma, na kojem je prezentirana i pozicija Pošte Crne Gore i planovi za razvoj, Pošta Irske predstavila je svoj prelazak „iz starog u novi svijet“, učesnici su čuli mnogo o savremenim rješenjima poštanske mreže Francuske, maloprodajnoj transformaciji Pošte Holandije, evoluciji kripto marke u Austriji, trendovima na evropskom maloprodajnom tržištu.

Pažnju učesnika su privukle i prezentacije o načinu na koje se poštanski sistem Islanda prilagođava promjenljivom okruženju, predstavljanje modela kako je poštanski sistem Estonije unaprijedio usluge dostave upotrebom softvera za unapređenje dostave. Prezentirani su uticaji paketomata na poslovanje poštanskih operatora u Estoniji, preedstavljena buduća rješenja za samouslužna prodajna mjesta.

Njemačka pošta prezentirala je najnovija dostignuća iz oblasti uvođenja paketomata, dok su kolege iz Ukrajine i Turske govorili o načinima na koje poštanski sistem funkcioniše u vanrednim okolnostima.