Upotreba posebne markice ”Nedjelja Crvenog krsta”

Upotreba posebne markice ”Nedjelja Crvenog krsta”

Poštovani korisnici,

Obavještavamo Vas da je saglasno Zakonu o Crvenom krstu Crne Gore („Sl. list RCG“, br. 28/06, „Sl. List CG“, br.73/10 i 40/11) i Pravilniku o načinu obračuna i naplate sredstava u korist Crvenog krsta Crne Gore („ Sl.list CG“,br. 7/08),  utvrđena obaveza Pošte Crne Gore da za vrijeme trajanja manifestacija koje organizuje Crveni krst vrši obračun i naplatu sredstava u korist Crvenog krsta Crne Gore, primjenom procenta na dostavljene poštanske pošiljke.

Procenat obračuna i naplate sredstava iznosi 50% od iznosa nominalne vrijednosti za sve poštanske pošiljke u unutrašnjem saobraćaju, osim novina i časopisa. Ovako definisana obaveza podrazumijeva da svi korisnici poštanskih usluga prilikom predaje pošiljaka u poštama, iste opreme posebnom  markicom Crvenog krsta, čija je cijena 0,25 €.

Obračun i naplata sredstava u korist Crvenog krsta vrši se u vrijeme trajanja manifestacija koje organizuje  Crveni krst, i to:

  1. ”Nedjelja Crvenog krsta”, koja se održava svake godine od 8. do 15. maja
  2. ”Nedjelja borbe protiv tuberkoloze”, koja se održava svake godine od 14. do 21. septembra
  3. ”Dani Crvenog krsta”, koji se održavaju svake godine od 29. novembra do 6. decembra

S obzirom da predstoji manifestacija ”Nedjelja Crvenog krsta”, od 8. do 15.maja, prikupljanje sredstava vrši se na način što se na svaku poštansku pošiljku u unutrašnjem saobraćaju, osim novina i časopisa, lijepi posebna markica koju izdaje Crveni krst u obliku naljepnice, bez nominalne vrijednosti, sa serijskim brojem.

Vaša obaveza je da pošiljke koje šaljete u naznačenom periodu opremite posebnom markicom Crvenog krsta koju možete preuzeti u pošti u kojoj vršite predaju pošiljaka. Preuzimanje  posebne markice se vrši na osnovu dokaza o izvršenoj uplati na žiro račun Crvenog krsta Crne Gore broj: 520-426105-26.