Uskoro brže carinjenje pošiljaka

Uskoro brže carinjenje pošiljaka

Sporazum o saradnji Pošte Crne Gore i Uprave prihoda i carina, koji podrazumijeva skraćenje i automatizaciju pojedinih procedura prilikom carinjenja poštanskih pošiljki i povećanu opštu bezbjednost, biće potpisan u septembru. Odredbe Sporazuma definisane su na operativnoj radionici predstavnika dvije institucije održanoj u Kolašinu.

Sporazumu Pošte Crne Gore i Uprave carina i prihoda prethodi zajednički projekat „Carinjenje poštanskih pošiljaka u najavi“ koji je finansiran od strane Njemačke razvojne organizacije GIZ. Cilj ovog projekta je bilo stvaranje uslova za elektronsku razmjenu podataka kako bi se postupak carinjenja pošiljki obavio prije fizičkog prispijeća uz već odrađenu analizu rizika.

Kontinuirano povećanje broja pošiljaka e-trgovine izazvalo je nove trendove u poštanskom saobraćaju i  prekograničnoj trgovini koju nadzire Urava prihoda i carina. Korisnici usluga Pošte, primaoci pošiljaka čiji je sadržaj roba kupljena na Internetu,  su istovremeno i uvoznici robe koja podliježe carinskom postupku. Naši korisnici zahtijevaju da se svi postupci obave u najkraćem vremenu, kao i da u svakom trenutku imaju informaciju gdje se nalazi njihova pošiljka. Ovakvi trendovi nametnuli su potrebu kreiranja novog zajedničkog sistema Pošte Crne Gore i Uprave prihoda i carina za rad sa poštanskim pošiljkama.

Istovremeno sa uspostavljanjem novog sistema, razmatrano je i dobijanje carinskih povlašćenja za poštanske operatore – dobijanje AEO statusa (Authorized Economic Operater), što bi Pošti omogućilo preuzimanje uloge carinskog deklaranta za pošiljke čime bi proces carinjenja bio dodatno ubrzan.

Radionicu na kojoj su definisne odredbe Sporazuma, čiji je draft urađen prema smjernicama Svjetske carinske organizacije i Svjetskog poštanskog saveza, organizovala je organizacija GIZ.