Počelo je ovogodišnje Takmičenje za najljepše pismo

Počelo je ovogodišnje Takmičenje za najljepše pismo

Pošta Crne Gore, u sardanji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, i ove godine organizuje Takmičenje za najljepše pismo namijenjeno učenicima osnovnih škola u Crnoj Gori. Ovogodišnja tema Takmičenja je: Napiši pismo budućim generacijama o svijetu za koji se nadaš da će naslijediti.

Tema je inspirisana važnim jubilejom koji ove godine proslavlja Svjetski poštanski savez – 150 godina od osnivanja. Tokom ovog vremena, krovna poštanska organizacija, služila je osam generacija ljudi širom svijeta. Za ovo vrijeme svijet je mnogo promijenjen. Svjetski poštanski savez, u sardanji sa UNICEF-om, ove godine želi da „čuje“ dječije viđenje budućnosti.

Pravo učešća na Takmičenju imaju učenice i učenici osnovnih škola, djeca od 9 do 15 godina. Sastav treba biti u formi pisma, odnosno sadržati sve elemente pisma (adresu primaoca, oslovljavanje, sadržaj, pozdrav, adresu pošiljaoca, potpis pošiljaoca).

Prema pravilima Svjetskog poštanskog saveza, sastav mora biti neobjavljivan, autor pisma mora se pridržavati teme, a pismo treba da sadrži do 800 riječi. Rad može sadržati i ilustraciju. Učesnici su obavezni, uz svoje pismo, dostaviti: ime i prezime, datum rođenja, adresu stanovanja, naziv i adresu škole, ime predmetnog nastavnika, razred koji pohađaju i broj riječi u pismu. Uz pismo napisano rukom, poželjno je dostaviti i tekst otkucan na računaru.

Takmičenje će biti završeno 31. marta 2024. godine, do kada sve osnovne škole u Crnoj Gori Pošti treba da dostave do pet najboljih radova iz škole, na adresu:

Pošta Crne Gore

„Za literarni konkurs”

Ulica slobode br.1

81000 Podgorica

Pošta Crne Gore uvažiće i radove koje učenici individualno pošalju.

Autore najuspješnijih radova Pošta Crne Gore nagrađuje vrijednim nagradama. Pobjednik će osvojiti električni trotinet, autori pisama koja osvoje drugo i treće mjesto dobiće mobilni telefon i pametni sat. Učenik čije pismo osvoji četvrto mjesto biće nagrađen biciklom.

Najbolje pismo Pošta prosljeđuje na Međunarodno takmičenje Svjetskom poštanskom savezu.