Prepoznajte fišing kampanje namijenjene korisnicima Poštinih usluga

Prepoznajte fišing kampanje namijenjene korisnicima Poštinih usluga

Podgorica, 24. 01.2024. – Nekoliko fišing kampanja (onlajn akcija koje imaju za cilj da prevare korisnika)  u posljednje vrijeme bilo je usmjereno ka korisnicima poštanskih usluga. Logotip, ime, web adresa i usluge Pošte Crne Gore samo u prethodnih pola godine zloupotrijebljeni su desetak puta.

Kreatori onlajn prevara najčešće koriste SMS poruke, mejlove, Viber.

Korisnici su i danas prijavili lažne poruke čiji izgled možete vidjeti u nastavku:

Vjerujemo da će nekoliko opštih informacija i savjeta koje navodimo podstaći na opreznost i biti od koristi:

  • Najprije, važno je naglasiti da Pošta Crne Gore u ovom trenutku od svojih korisnika ne zahtijeva onlajn plaćanje i unos bilo kakvih podataka putem mejla, SMS-a niti bilo koje aplikacije za komunikaciju. Platnom karticom usluge možete platiti u našim poslovnicama i kod PostExpress dostavljača ako sa sobom imaju posterminal.
  • Onlajn plaćanja platnom karticom, kada je riječ o servisima Pošte Crne Gore, za sada, moguća su za usluge web telegram, web račun, post shop – ovi servisi dostupni su na sajtu Pošte Crne Gore www.postacg.me.
  • Ukoliko ste korisnik naših onlajn servisa, molimo Vas da se pridržavate opštih mjera opreza prilikom onlajn plaćanja: koristite posebnu karticu za ovu vrstu plaćanja koja nije povezana sa računom na kojem su Vaši redovni prihodi, podatke o kartici kojom vršite onlajn plaćanja ne šaljite mejlom, podatke unosite samo na stranicama koje imaju validan sertifikat (simbol zatvorenog katanca).
  • Pratite sajt i društvene mreže Pošte Crne Gore kako biste na najbrži način bili informisani o novinama. O svim eventualnim promjenama, uvođenjima novih načina plaćanja i mogućnosti, naši korisnici biće blagovremeno i precizno obaviješteni.
  • Kada primite poruku ili mejl od Pošte Crne Gore čiji sadržaj i formu vidite prvi put, a prema ostalim elementima ne možete da utvrdite da li je riječ o onlajn prevari, pozovite 19895. Naši operateri su Vam na raspolaganju radnim danima i subotom od 8:00 do 20:00 sati.  
  • Ukoliko od Pošte Crne Gore primite poruku ili mejl sa krupnim pravopisnim greškama, sadržajem u kojem se miješaju pisma ili jezici, najvjerovatnije je riječ o onlajn prevari. Bez obzira na to šta je sadržaj, provjerite autentičnost mejla ili poruke pozivom našeg Call centra 19895.
  • Uvijek dobro obratite pažnju na domen koji je naveden u poruci, broj telefona ili mejl adresu pošiljaoca poruke.
  • Ukoliko smatrate da su Vaši podaci zloupotrijebljeni, incident možete prijaviti i mejlom na kontakt@cirt.me.

Pogledajte izgled nekoliko poruka fišing kampanja iz prethodnog perioda: